بسیاری از افراد در زندگی خود احساس سرگردانی‌ می‌کنند؛ سخت کار می‌کنند، اما به نظر می‌رسد به جایی نمی‌رسند.

دلیل اصلی این احساس این است که آنها هدفی برای زندگی خود تعیین نکرده‌اند. قبل از اینکه بخواهید کاری را انجام دهید، زمان بگذارید و هدف خود را از آن کار مشخص کنید. شما باید هدف‌گذاری کنید.

چگونه هدف تعیین کنیم؟

در ابتدا ببینید که دوست دارید به چه چیزی دست پیدا کنید، سپس خود را متعهد کنید که به آن برسید. هدف باید اسمارت باشد؛ یعنی خاص باشد، قابل اندازه‌گیری باشد، دست یافتنی باشد و برای رسیدن به آن تاریخ تعیین شده باشد. یک هدف اسمارت باید در عین حال به شما انگیزه دهد و شما را وادار به حرکت کند. این اهداف حتما باید بر روی کاغذ نوشته شوند. سپس باید برای رسیدن به آنها یک برنامه‌ریزیقدم به قدم داشت.

فرآیند هدف‌گذاری به شما کمک می‌کند تا مسیر زندگی خود را پیدا کنید؛ دقیقاً بدانید که چه می‌خواهید و باید در زندگی بر روی چه مواردی تمرکز کنید.

چگونه در زندگی اهداف خود را تعیین و هدف‌گذاری کنیم

چرا هدف‌گذاری کنیم؟

تمام افراد موفق از ورزشکاران گرفته تا صاحبان کسب و کار‌ها، هدف‌گذاری می‌کنند. هدف‌گذاری به شما یک ویژن بلندمدت می‌دهد و باعث می‌شود بتوانید برای روی زمان خود کنترل بهتری داشته باشید تا بتوانید بیشترین استفاده را از زندگی خود کنید.
با انتخاب اهداف دقیق و تعریف شده می‌توانید فرآیند رسیدن به آنها را اندازه‌گیری کنید. اعتماد به نفستان هم بالا می‌رود چراکه توانسته‌اید توانایی‌های خود را بهتر بشناسید و در زمینه مناسبی به کار ببندید.

حالا اهداف شخصی انتخاب کنیم

۱) در ابتدا یک تصویر بزرگ از آنچه می‌خواهید در زندگی انجام دهید، خلق کنید (مثلاً برای ۱۰ سال آینده). حالا اهدافی که برای رسیدن به آن نقطه باید تیک بزنید را تعیین کنید.
۲) این اهداف بزرگ را به اهداف کوچک‌تر تقسیم کنید.
۳) در آخر وقتی نقشه راهتان مشخص کنید، شروع به کار کنید.
اهداف باید از آخر به اول برنامه‌ریزی شوند. یعنی اول برای ۱۰ سال آینده خود برنامه‌ریزی می‌کنید. سپس می‌گویید پس برای رسیدن به آن تا سال آینده باید چه کنم؟ ماه آینده چی؟ هفته آینده؟ و در آخر امروز باید چه کاری انجام دهم.

قدم اول: تعیین هدف کلی در زندگی

قدم اول این است که یک هدف کلی برای زندگی خود تعیین کنید (حداقل تا سن مشخصی). تعیین این هدف به شما این دید را در زندگی می‌دهد که بتوانید تمام جنبه‌های زندگی خود را شکل ببخشید. سعی کنید در زمینه‌های زیر حتماً هدف‌گذاری طولانی مدت داشته باشید:

  • شغلی: در شغل خود می‌خواهید به چه درجه‌ای برسید و یا می‌خواهید به چه چیزی دست یابید؟
  • اقتصادی: چقدر دوست دارید درآمد داشته باشید؟ این موضوع به اهداف شغلی شما هم مرتبط است؟ چگونه؟
  •  آموزشی: آیا می‌خواهید در زمینه خاصی آموزش ببینید؟ چه اطلاعات و آموزش‌هایی برای رسیدن به دیگر اهداف خود نیاز دارید؟
  • خانواده: می‌خواهید بچه‌دار شوید؟ برای اینکه پدر و مادر خوبی باشید باید چه کارهای انجام دهید؟
  • هنری: آیا اهداف هنری هم دارید؟
  • رفتاری: آیا رفتار و ویژگی خاصی در شما هست که مانع پیشرفتتان می‌شود؟ اگر جواب مثبت است باید برنامه‌ای داشته باشید که این رفتار را بهبود ببخشید و یا راه حلی برای این مشکل پیدا کنید.
  • فیزیکی: آیا هدف ورزشی‌ای دارید که بخواهید به آن برسید؟ آیا دوست دارید در سنین پیری از سلامت روحی و جسمی خوبی برخوردار باشید؟ برای رسیدن به آن باید چه قدم‌هایی بردارید؟
  • خوشحالی: چگونه می‌خواهید لذت و خوشحالی را هم تجربه کنید؟
  • کمک‌ به مردم: می‌خواهید دنیا را به جای بهتری تبدیل کنید؟ چگونه؟
یکی از این هدف‌ها را که در زندگی شما تأثیر بیشتری دارند، انتخاب کنید و آن را به اهداف کوچک‌تری تقسیم کنید و بر روی آن تمرکز کنید. این اهداف باید اهدافی باشند که شما تعیین می‌کنید و دوست دارید به آن برسید، نه اهدافی که والدینتان و یا رئیستان از شما می‌خواهد.

قدم دوم: تعیین اهداف کوچک‌تر

بعد از تعیین یک هدف بزرگ و بلند مدت در زندگی، برای ۵ سال آینده خود و کاراهایی که باید در برای رسیدن به این هدف در ۵ سال آینده انجام دهید، برنامه‌ریزی کنید. سپس برنامه ۱ ساله بریزید بعد ۱ ماهه. این برنامه‌ها باید بر مبنای هدف بزرگتان باشد.
سپس یک لیست کار روزنانه تعیین کنید تا کارهایی را که روزانه باید در راستای هدفتان انجام دهید بنویسید. شاید اهداف کوچک‌تر شما در روزهای اول خواندن کتاب و جمع‌آوری اطلاعات باشد.

در مسیر باشید

کارهایتان را هر روز بررسی کنید. ببنید در مسیر اهدافتان قدم برمی‌دارید یا از مسیر منحرف شده‌اید؟ تغییرات ایجاد شده را بررسی کنید و ببینید در مسیر اصلی هستید یا خیر.

هدف‌گذاری اسمارت

همان‌طور که در ابتدا گفتیم اهداف باید اسمارت یا هوشنمد باشند. اهداف هوشمند چند ویژگی دارند:

  • مشخص شده و خاص باشند
  • قابل اندازه گیری باشند
  • در دسترس باشد
  • واقع بینانه باشد
  • زمان‌بندی داشته باشد

برای مثال به جای اینکه بگویید «قصد دارید دور دنیا سفر کنید» آن را تبدیل به یک هدف اسمارت کنید و بگویید «من باید تا آخر ۳۱ دسامبر ۲۰۲۷ سفرم را به دور دنیا تمام کرده باشم.» مطمئنا با برنامه‌ریزی‌هایی که انجام می‌دهید می‌توانید به این هدف برسید.

نکاتی در راستای دستیابی به هدف‌گذاری

اهداف خود را دقیق مشخص کنید. باید بدانید در تاریخ مشخص شده دقیقاً می‌خواهید به چه چیزی برسید. مطمئناً اهداف مختلفی خواهید داشت. برای داشتن یک برنامه بهتر و دقیق‌تر برای هدف‌های خود اولویت‌بندی کنید. این گونه فشار کمتری هم احساس خواهید کرد و می‌توانید به موارد مهم فکر کنید.

اهداف خود را بنویسید و سعی کنید برای آنها ضرب العجل قرار دهید تا مجبور باشید به آن برسید. اهداف را کوچک کنید تا دسترسی و رسیدن به آنها راحت‌تر باشد. اگر هدف بزرگی را انتخاب کنید شاید در ذهن خود رسیدن به آن را غیرممکن ببینید.

اهداف باید واقع بینانه باشند. بر اساس شرایط و توانایی خود اهدافی را تعیین کنید که بتوانید به آن برسید. زمانی هم که به هدفی رسیدید حتما به خود پاداش بدهید.

حالا که اطلاعاتی در مورد هدف‌گذاری به‌دست آوردیم، سعی کنید اهداف خود را بنویسید و آنها را اسمارت کنید. برایشان برنامه‌ریزی کنید و سعی کنید هر روز در راستای آن حرکت کنید.

منبع: Personal Goal Setting

این مطلب در سایت strategicplanning منتشر شده است.